Home

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ

Δημοσιεύθηκε από admin | Οκτ 08 2011

ΘΡΟΥΛΑΡΑ

Υλικά: αλάτι, αλεύρι.

Εκτέλεση: Σε μια λεκανίδα ρίχνομε νερό, λίγο αλάτι, νερό και λάδι. Τα ρίχνομε μέσα στο τηγάνι και τα σαλεύουμε μέχρι να ψηθούν.

ΘΡΟΥΛΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΤΑΡΙ

Βάζουν λάδι στο τηγάνι και βράζει, μετά βάζουν αλεύρι σε μια λεκάνη και μέσα βάζουν αλάτι και νερό. Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει αραιά η Ζύμη. ‘Όταν κάψει το λάδι στο τηγάνι ρίχνουν μέσα τη ζύμη, την αφήνουν λίγη ώρα, ανακατεύεται καλά μέχρι να ψηθεί και είναι έτοιμη για φάγωμα.

ΑΡΦΑΝΟΖΟΥΜΙ

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι να κοχλάσει. Μαδούν μετά μέσα σε μια λεκάνη ψωμί παξιμάδι σε μικρά κομμάτια, που το περιχύνουν με λάδι και αλάτι. Το ζεστό πια νερό, ρίχνουν μέσα ”κει και το φαγητό «αρφανοζουμι» είναι έτοιμο.

ΝΤΑΜΠΟΥΣΚΑ

Καθαρίζομε το σπανάκι, το κόβομε ψιλό και το βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα σ ένα λεπτό στρώμα σπανάκι κι’ ένα στρώμα ρύζι. Αυτό γίνεται ώσπου να γεμίσει η κατσαρόλα. Μέσα βάζουν μπαχάρια, αλάτι, νερό και τ ‘ αφήνουν να ψηθούν.

ΛΑΔΟΣΤΑΚΑ

Ανακατεύομε νερό και αλεύρι σ” ένα πιάτο και ρίχνομαι μέσα το κατάλληλο αλάτι. Το κάναμε πολύ αραιό. Στο τηγάνι πρέπει να υπάρχει ελάχιστο λάδι. Ρίχνουμε μέσα τη ζύμη και την ανακατεύομε ώσπου να γίνει -κρέμα.

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΡΙ Ή ΠΛΗΓΟΥΡΙ

Αφού χερομηλιαστει το σιταρι, το Βάζουμε μέσα στο τσικαλι, αφού πρώτα τσιγαρίσουμε κρομμύδι και σάλτσα. Τα ανακατεύομε ώσπου να ψηθούν.

Αφήγηση Ελπίδα Καφεσακη, 70 ετ.

 

ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ ΧΟΧΛΙΟΙ

Αφού καθαρίσουμε τους χοχλιούς ( σαλιγκάρια ) , τους βάζουμε μπουμπουριστά στο τηγάνι, με τις μούρες τους δηλ. προς το πάτωμα του τηγανιού, που έχει απλωθεί αλάτι. Ρίχνουμε λάδι και τους αφήνομε ώσπου να ψηθούν. Στο τέλος βάζουμε και λίγο ξύδι για περισσότερη νοστιμιά.

ΣΚΙΟΥΦΙΚΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Υλικά: Αλεύρι.

Φτιάχνουμε με το αλεύρι ζύμη και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια με τα τρία δάκτυλα. Τα ρίχνουμε έπειτα μέσα σε καυτό νερό. Τα μακαρόνια είναι έτοιμα. Αν θέλομε ρίχνουμε και λίγο ξυσμένο ανθότυρο και λίγο καυτό Βούτυρο ντόπιο.

ΚΑΤΣΑΔΟΡΟΙ

Υλικά: Αλεύρι.

Φτιάχνουν με τη ζύμη μια μπάλα, ίσαμε μια οκά. Τη ρίχνουμε έπειτα στο φούρνο και την αφήνουμε εκεί ώσπου να παξιμαδιάσει

ΧΟΝΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ

Υλικά: Μισό κιλό χόντρος και δυο κιλά γάλα. Ο χόντρος είναι σιταρι αλεσμένο στο χερόμυλο όχι πολύ λεπτό (ψιλό). Το κομμένο αυτό σιταρι το βράζουμε μέχρι να πήξει. Ζεσταίνουμε χωριστά το γάλα. Βάζουμε ύστερα το χόντρο σε βαθιά πιάτα και προσθέτουμε γάλα.


ΓΛΥΚΑ

ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ: 1 ποτήρι λάδι, 1 ζάχαρη, 5 αυγά, κανέλλα. γαρίφαλα, 1 κιλό μυζήθρα, γάλα, μαστίχα Χίου, μέλι, 1 κιλό αλεύρι (το μισό για προζύμι).

Ετοιμάζουν το προζύμι (με μαγιά, νερό και αλεύρι) και αφού «ανεβεί» είναι έτοιμο να ζυμωθεί, με τα παραπάνω υλικά που αναφέραμε. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλα με μια βέργα (ξυλάκι) και κόβονται σε μικρότερα φυλλαράκια με κάποιο στρογγυλό αντικείμενο. Αφού ετοιμαστεί η μυζήθρα (αλεστεί) προσθέτουν σ’ αυτή αυγά, μέλι, ζάχαρη, κανέλλα. γαρύφαλλα και γίνονται όλα ένα μείγμα, γεμίζονται μ ‘ αυτή τα φύλλα και κλείνονται με διάφορα σχήματα λίχνου, τρίγωνα κλπ. Αφού ανεβούν τα αλείφουν με αυγά, προσθέτουν σουσάμι και τα ψήνουν στο φούρνο.

ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ

Υλικά: 2 κιλά αλεύρι, μισό ποτήρι λάδι, μισό ποτήρι ζάχαρη , ρακί, ένα λεμόνι λίγο μαστίχα. Ζυμώνουμε με νερό τα υλικά, τα ανοίγουμε σε φύλλο με ξυλάκι. Κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαιριές. Τα τηγανίζομε σε πολύ και καυτό λάδι, τα τυλίγουμε συγχρόνως καθώς ψήνεται σε σχήμα ρολού. Ετοιμάζουμε μετά σιρόπι με μέλι ζάχαρη και νερό και αφού βρασει για ένα τέταρτο τα βουτάμε μέσα και μετά τα πασπαλίζουμε με κανέλλα, σουσάμι και ζάχαρη ανακατεμένα.

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Υλικά: Αλεύρι για κάθε κιλό, ένα ποτήρι ζάχαρη ένα λάδι και λίγο μαστίχα. Ετοιμάζουμε το προζύμι με το μισό αλεύρι, μαγιά, νερό. Αφού «ανεβεί» βάζουμε τα υλικά , κάνουμε μια μαλακή ζύμη και τα πλάθουμε στο τραπέζι σε σχήμα κουλούρας. Αφού ανεβούν, τα ρίχνουμε σε καυτό νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο. Και στα κουλούρια όπως και στα καλιτσούνια αναβουμε τον κρητικό φούρνο τον παραδοσιακό που είναι κτισμένος με κεραμίδια ή πετρες. Τοποθετουνται σε λαμαρίνες και μπαίνουν στο φούρνο για ψήσιμο.

Σχολιάστε