Home

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δημοσιεύθηκε από admin | Σεπ 28 2011

Η νηστεία του 40ημέρου από παλιότερα μέχρι και σήμερα τηρείται ευλαβικά και οι εκκλησίες κατακλύζονται από κόσμο. Την παραμονή των Χριστουγέννων έσφαζαν τους χοίρους και δεν πετούσαν τίποτα. Από το κρέας παρασκεύαζαν λουκάνικα, ομαθιές, τσιλαδιά με τη χοιροκεφαλή, απάκια από λουρίδες ψαχνού κρέατος καπνισμένες στο τζάκι και συλιγνα μαζί με τη γλίνα που τα βοηθούσαν να διατηρηθούν πολλούς μήνες. Στις κουζίνες των σπιτιών τα σύλιγνα , τα εντόσθια στο τηγάνι, το ζυμωτό ψωμί , το βραστό με το κρητικό πιλάφι κυριαρχούσαν και επιβάλλονταν της γαλοπούλας.

Παλιότερα από την Παραμονή των Χριστουγέννων, οι γεωργοί, οι βοσκοί και ναυτικοί έλεγαν « πως παλεύουν οι καιροί και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί ». Όποιος δηλαδή γεννηθεί την ημέρα των Χριστουγέννων θα υπερισχύσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι νοικοκυρές έκοβαν απ’ τη παραμονή κλαδιά και βλαστούς και τα έβαζαν σ’ ένα ποτήρι και προσμονούσαν να ανοίξουν.
Στο τραπέζι τοποθετούν πάντα τα γλυκίσματα που ετοιμάζουν να προσφέρουν στους επισκέπτες . Κουραμπιέδες, μελομακάρουνα, και προζυμένια κουλούρια.

Σχολιάστε